19 Ağustos 2012 Pazar

Bayram gelir ışıklanır gönlümüz



Gül bahçesi.

Bayram Şekeri.

Huzurun ilk hecesi.

Eskiyor her şey dün gibi. Zamanı zamana şikayet ettiğimiz devirlerden geçtikte geldik. Aşkı yalnızlığa takıp astık boynumuza. Huzurun adını sessizlik, dinginlik koyduk mesela! Gönlümüzün aydınlığını, nicel kavramlara sıkıştırmak istemedik. Haklıydık belki, dün olduğu gibi!

Kalabalık bir zamanın ortasında, tek başına kalabilmeyi bile becerdik! Zamanı eskitmeyi, kendimizi yormayı, ve görmezden gelmeyi sevdik... Halbuki Hz. Mevlana ne güzel söylemişti: “Sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir.” Biz göremiyoruz diye, zamanın anlara sakladığı sevinçler yok değildir. Bayramlar tatilin diğer adı değildir mesela! Öpülmeyi bekleyen bir çift elin, kapının çalınmasını isteyen bir çift kulağın, yolda ki tozu dumanı denetleyen bir çift gözün (...) hakkıdır, bayramı bayram olarak bilmek.

Ve beklemek...

Gelmeyecek olanların bile geleceği vakitler vardır hani! Dargınlıklarınızı eritip bitiren anlar, kalabalığı hakkıyla sevdiğimiz zamanlar... Birliği ve dirliği gördüğümüz bayram namazları. Hürmetin ve sevginin ölçüsünü an an ayarladığımız insanlar...

Ne çok acı var(*) diyordu ya şair, şimdi ne çok sevinç var, ah ne çok sevinç!

Bu gün her tebessüm, gül bahçesinde bir sadaka olur, filizlenir geceye, çalınan her kapının ardında bayram şekerleri karşılar sizi ve huzur... İlla ki huzur. Ramazan-ı Şerif’in kalbinizde bıraktığı huzur terennümleri bayramla şenlenir. Aşk olur bir çift gözün içinde, merhamet olur ana baba yoksulu bir çocuğun saç telinde ve Rahmet olur Mevlâ katında edilen her tebessüm, kardeşinin yüzünde!

Filizlenen yeşil nur.

Tebessüm, kalbe dokunur.

Ve aşk, orucun kalbimizde bıraktığı izin adıdır bugün, özlenecek ve nasip olursa yine gelecek olanın adı.

Huzur, bayram kalabalığının o bambaşka tadı.

Son söz, Yahya Kemal Beyatlı: “Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı.” 
(Süleymaniye’de Bayram Sabahı)


Hayırlı, huzurlu ve aşk dolu nice bayramlar geçirmeniz dileğiyle efendim.
Mevlâ tüm ümmete tekrarını nasip etsin inşAllah.

Gülnaz Eliaçık - http://fecirvakti.desenblog.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder