17 Ocak 2013 Perşembe

İyi niyet


Kızma hiç kimseye yaptıklarından dolayı 
Aksine teşekkür et ihanet edenlere 
Sadakati öğrettikleri için... 
Minnet duy yalancılara, doğrunun farkına varmanı sağladıkları için... 
Mutsuz edenlere dua et, mutluluğu daha derin hissettirdikleri için.. 
Herkesi sev, yaşamına bir anlam kattığı için... 
Hayat bu yüzden daha güzel, siyahlar beyazı farkettirdiği için!...

Hz. Mevlâna

12 yorum:

  1. TEŞEKKÜRLER OKUMADAN GEÇEMİYORUM SİZİ:)HABERSİZCE HERKESİN HAYATINA DOKUNUVERİYORSUNUZ

    YanıtlaSil
  2. Paylasimlarin okundugunu ve hayirlara vesile olundugunu bilmek ne güzel. Asil ben mütesekkirim yorumlariniz icin.

    Farkinda olmadan siz de yazmis oldugunuz yorumla gözyaslarima dokundunuz :) Tesekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Yapılan güzelliklerin karşılığında bir teşekkür bile bulamamk bazen,yada ''ben bunu haketmemiştim,onun için neler neler yapmıştım'' derim çoğu zaman ve kalbim çok kırılırda yinede karşımdaki hissetmez bile kırıldığımı.Çok ince düşündüğüm içinde düşüncelerin içinde boğulurum bazen ve hazmedemem bir türlü.Ama biliyorum ki sabredersem Rabbim karşılığını mutlaka vericek ama insanoğluyuz işte bu dünyada bekliyoruz bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloguma hos geldiniz Bilgenin Gemisi ve tesekkür ederim yorumunuz icin.

      Haklisiniz; yapilan iyiliklerin kiymeti bilinmeyince benzer düsüncelerimiz oluyor. "İyilik yap, denize at, balık bilmezse, Hâlık bilir." misali iyilik yapmaktan vazgecmeyin hicbir zaman :) Yorumunuz bana bir hikayeyi hatirlatti (bu vesile ile mütesekkirim):

      Birgün Cüneyd-i Bağdadi hazretleri "kuddise sirruh" bir deniz kenarına gitmiş. Bir mecusi bol miktarda yem almış, denizdeki balıklara yem atıyormuş. Cüneydi Bağdadi hazretleri "kuddise sirruh", ne yapıyorsun, demiş. Mecusi; yem atıyorum, sevap kazanacağım demiş. Cüneyd-i Bağdadi hazretleri, senin sevap kazanman için, evvela iman etmen lazım. Sen müslüman değilsin, hangi sevaptan bahs ediyorsun, demiş. Mecusi; peki benim bu balıklara yem verdiğimi o bahs ettiğin Allah görüyor mu, demiş. Cüneydi bağdadi hazretleri; vallahi billahi görüyor, Onun bilmediği, Onun görmediği bir şey yoktur ki, demiş. Mecusi, bu da bana yeter, demiş.

      Aradan seneler geçmiş. Cüneyd-i Bağdadi hazretleri hacca gitmiş, tavaf ederken bakmış, mecusi de tavaf ediyor, gözyaşı döküyormuş. Cüneyd-i Bağdadi hazretleri, burada ne işin var, demiş. O beni gördü demiş. Nasıl gördü deyince, sen gittikten sonra içimde bir nur parladı. Baktım balıkların hepsi kelime-i şehadet getiriyor, ağaçlara baktım, kelime-i şehadet getiriyor, ben de kelime-i şehadet getirmeğe başladım. Senin Rabbin beni gördü, O gördüğü için de buraya geldim ve sana bir nasihat vereceğim: " İyilik yap, denize at, balık bilmezse, Hâlık bilir." İşte Hâlık bildi ve beni mecusi iken mümin yaptı." demiş.

      Sil
    2. :)Evet güzel bir hikaye.İyilik yap denize at balık bilmezse Hâlık bilir.Zaten bir çok şeye Allah rızası için katlanıyoruz.

      Sil
  4. Bismihi Subhanehu..
    Yaptıklarının kendi farkında olmayanlara kızmak anlamsız. Kızmak değil acımak gerek. Ve evet, herşey zıddıyla biliniyor, kavranıyor. İhanetten daha güzeli yok sadakati kavramak için. Doğrunun ve doğru olanların değerini tam bilmek için de yalancılar şart. İyi ki varlar :)
    Maesselam, maeddua.. Fiemanillah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "yalancılar iyi ki varlar" diyemiyorum sizin gibi. Cünkü bana göre yalan; güveni sarsar, yerle bir eder. Eger hayir icin söyleniyorsa, orasi baska...

      Sil
  5. Bismihi Subhanehu..
    Evvela; ''Hayat bu yüzden daha güzel, siyahlar beyazı farkettirdiği için!...'' cümlesindeki, herşey zıddıyla bilinir ve değer kazanır manasına işaret olarak ''yalancılar iyi ki varlar'' yazılmıştır.
    Saniyen; Yalan önce yalancının kişiliğini sarsar. Yalanda ısrar kişiliği yok eder. Bu yalancı açısından olan haldir. Ve elbetteki sonucunda yalan güveni bırakın sarsmayı yerle bir eder.
    Salisen; ''Insanların söylediklerinden hiç birinde yalana ruhsat verildiğini duymadım. Ancak üç şey müstesna: Harpte, insanların arasını bulmakta, kocanın karısına, karının kocasına söylediklerinde".(Müslim, Birr 27) Tirmizî'de de Müslim'dekine benzer şu hadisler vardır: "Yalan sadece üç yerde helâl olur: Kişinin karısını memnun etmesi konusunda, harpte, insanların arasını bulmakta", "Insanların arasını bulmak için hayır söyleyen ya da hayır söz taşıyan yalancı değildir".(Tirmizî, Birr 26)
    Bu haller dışında her yalanın istikameti ancak ateştir.
    Rabbim yalandan, yalancılardan olmaktan ve yalancılardan bizi muhafaza etsin...
    Maesselam, maeddua.. Fiemanillah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz icin mütesekkirim oxvamu. "Eger hayir icin söyleniyorsa, orasi baska..." yazmistim ve siz demek istedigimi detayli bir sekilde aciklamissin; tesekkür ederim tekrar.

      Ve duaniza can-i gönülden binlerce kez âmin diyorum...

      Sil
  6. Okunması Lazım..!

    http://edbdesigns-tr.blogspot.de/2012/12/blog-kapamaca-gereksiz-sahslar-ve.html


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylasmis oldugunuz link veya "uyari" icin tesekkür ederim.
      Bahsedilen sahis hakkinda daha önce bir blogda da benzer konular okumustum. Dogrudur yanlistir bilemem. Dogruysa, Rabbim o tür insanlardan cümlemizi uzak eylesin insAllah...

      Benim icin önemli olan paylastiklarimin bircok kisiye ulasmasi, umut olmasi, bilgilendirmek, hayir dualarda anilmak,... yorumlarla bana ulasilmasi degil!

      Tekrar tesekkür ederim hassasiyetiniz icin...

      Sil
    2. Rica ederim...

      Sil